Sokken wassen we allemaal, althans, dat hopen we. Voor het gemak gaan wij er gewoon van uit dat jullie dat doen. Geheid is er bij jullie wel eens wat fout gegaan tijdens het wassen van je gekleurde sokken. Ze krimpen, raken hun kleur kwijt of zijn zelfs helemaal kwijt. Wij geven je graag een paar tips!

sokken_wassen-01Zorg dat ze niet krimpen

Een veelvoorkomend probleem bij sokken wassen is dat ze krimpen. En dan heb je niets meer aan je sokken, tenzij je ze aan je kleine neefje geeft. Voorkom dit dus en blijf er goed uitzien. Dat doe je zo:

  • Was ze niet te heet;
  • Stop ze niet in de droogtrommel;
  • Laat ze in koud water weken.
  • Was ze met de hand

Was ze niet te heet

Door de hoge temperatuur van het water kunnen je sokken enorm krimpen. Wasmiddelen werken op een koudere temperatuur net zo goed als op een warme temperatuur. Daarnaast bespaar je energie, wat beter is voor het milieu en je portemonnee.

Stop ze niet in de droger

De droger is de grootste dader van gekrompen sokken. Doe sokken dan ook bij voorkeur niet in de droger. Een droger zorgt er voor dat het vocht in je sokken verdampt, door de hoge temperatuur. Al heb je nog zo voorzichtig gewassen, de droger kan alles nog verpesten. Hang je gekleurde sokken dus gewoon lekker op aan je wasrek.

Laat je sokken in koud water weken

Leg je sokken VOOR je gaat wassen een nachtje in koud water. Bedankt, oma!

Was ze met de hand

Door je sokken met de hand te wassen loop je het minst risico op het verkrimpen van je nieuwe sokken. Zelfs als je het zou willen, zou je nooit zo veel toeren kunnen draaien als je wasmachine kan. In andere woorden: jij kunt veel delicater met je sokken omgaan dan je wasmachine kan. En dat loont!

Behoud de gave kleuren

Heb je net gave gekleurde sokken gekocht, zijn ze na een paar keer wassen dof geworden. Een net zo erg scenario als het krimpen van je sokken. Doe de volgende dingen om dit tegen te gaan:

  • Koud water, met azijn;
  • Was dezelfde kleuren met elkaar
  • Binnenstebuiten wassen

Koud water, met azijn

Hierboven gaven we al de tip om je sokken een nacht in koud water te laten weken. Door het toevoegen van azijn wordt de kleur ook nog eens behouden. Bang dat je sokken nu naar azijn stinken? Niet doen, door het wassen is de geur van azijn zo weer weg!

Dezelfde kleuren wassen

Het klinkt logisch, maar het is wel een vuistregel voor het behouden van de kleuren in je sokken. Dezelfde kleuren kunnen elkaar namelijk niet zo veel schade aanrichten.

Was binnenstebuiten

Doordat vezels tegen elkaar schuren kunnen deze vezels hun kleur kwijtraken. Was daarom te allen tijde je kleren binnenstebuiten. Het tegen elkaar schuren van de binnenkant van je sokken kan geen kwaad, dit zie je immers toch niet.

Kwijtraken van je sokken

Het is ons allemaal wel eens gebeurd: je raakt je sokken op mysterieuze wijze kwijt. Wij hebben hier 2 tips voor:

  • Kijk tussen het rubbertje en de wastrommel
  • Was je sokken in een wasnetje

Het rubbermonster

Natuurlijk verdwijnen je sokken niet echt. Je kunt ze gewoon niet meer vinden. Vaak liggen ze tussen het rubbertje dat tegen de wastrommel aanzit. Sokken kunnen, doordat ze zo klein zijn, worden ‘opgegeten’ door dit kleine spleetje. Kijk hier dus eens!

Magisch wasnetje

Door je sokken -natuurlijk per kleur gesorteerd- in een wasnetje te wassen kan het bovenstaande niet gebeuren. Het wasnetje is namelijk te groot om door het rubbermonster te worden opgeslokt. Je sokken zullen dus altijd veilig uit de was komen.

5 replies on “Sokken wassen

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *